2014/09/18































Jesienna rzodkiewka.
Jeśli myślimy o rzodkiewce, to od razu nasuwa się skojarzenie nowalijka - czyli pierwsze wiosenne warzywo z ogródka. Chciałabym przełamać ten stereotyp i zaproponować: siejmy rzodkiewkę na jesień!
Dlaczego? Bo szybko rośnie, bo nie musimy (poza zasianiem) nic przy niej robić), a do tego w ogródku jest tyle różnych warzyw, że robaczki nie są wcale nią zainteresowane.

Potrzebne będą (na jedną porcję)
- 3 dorodne rzodkiewki
- 1/2 długiego ogórka lub 2 gruntowe
- świeży koperek
- 1/2 małej cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- mielony czarny pieprz i sól
- oliwa z oliwy

Cebulę wkładamy do małego naczynia, zalewamy octem jabłkowym i lekko zgniatamy palcami. Pozostawiamy na kilka minut do zamarynowania (cebula lekko zmięknie). Rzodkiewkę i ogórek szatkujemy w plasterki, wykładamy na talerz, dodajemy cebulę i koperek. Całość doprawiamy mielonym pieprzem, solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe :-)
Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz