2014/09/16









Mus kawowy na spodzie dyniowym.

Jeśli zdarzyło sie, że wpadliście w "szał" pieczenia (ja tak mam :-), i całkiem przypadkowo macie zbyt dużo ciasta, to warto zabawić się w ciastowy recycling. 

Potrzebne będą:
- 330 ml kwaśnej śmietany 30%
- 3 łyżki masy kawowej - dla mnie, optymalnie
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 6 krążków o śr. 10 cm, wyciętych z dowolnego ciasta np.: dyniowego, marchewkowego


Dla potrzeb tego deseru zrobiłam foremki, metodą "zrób to sam".
Najsłynniejsza polska cukierniczka i szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski, Bożena Sikoń w swoim autorskim programie telewizyjnym pt."Łakocie", tworzy arcydzieła cukiernicze, ale czasami zdradza też swoje sekrety. W jednym z odcinków podpatrzyłam jak zrobić, szybko i tanio 6 jednakowych foremek do deserów. Bardzo proste, wystarczy kupić w markecie budowlanym rurkę PCV (która wykorzystywana jest do instalacji sanitarnych) odmierzyć jednakowe odległości i pociąć ręczną piłką na kążki. Jak będziemy przystępować do "składania" deseru to warto, i tu kolejna podpowiedź, najpierw włożyć do foremki, zwiniętą w rurkę (na zakładkę), folię do wydruków, tym razem ze sklepu papierniczego. Ułatwi nam ona wyjmowanie deseru z foremki.

Gdy już mamy przygotowane foremki, układamy je na plastikowej desce, w środek wkładamy krążki z ciasta i schładzamy w lodówce (jeśli ciasto jest "kilkudniowe" nasączamy je jak tort). W tym czasie przystępujemy do wykonania musu. Do szklanki wlewamy gorącą wodę, wsypujemy żelatynę i mieszamy, jeśli powstają grudki, szklankę
umieszczamy w rondelku z gotującą się wodą. Po całkowitym rozpuszczeniu, schładzamy. Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy masę kawową, rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijamy. Na przygotowane foremki z ciastem, wykładamy mus kawowy i dalej schładzamy, najlepiej przez noc. 
Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem demerara i cynamonem.
Smacznego.






































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz