2014/09/20

 




Tarta pomidorowa - Torta di pomodori.
Pomidor - pomidorowi nie równy, są równiejsi... Gruntowy z własnej uprawy nie ma sobie równego, pod każdym względem, czy to smaku, czy koloru, czy wielkości. 

Potrzebne będą (na cztery porcje)
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 5-6 łyżek zimnej wody
- 1 łyżka pokrojonych pomidorów, bez skórki
- szczypta soli

nadzienie:
- 500 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól i pieprz
- świeża bazylia

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i karmelizujemy. Następnie dodajemy pomidorki, czosnek, ocet. Cały czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pomidorki rozrzucamy na okrągłej blaszce o średnicy 23 cm.
Ciasto: mąka, sól, pomidory, masło siekamy nożem lub miksujemy robotem kuchennym, dolewamy wodę - ciasto nie powinno być klejące. Następnie wałkujemy na koło, o średnicy 25 cm i przykrywamy nim pomidory, nakłuwamy widelcem. Tartę pieczemy ok. 25-30 min, do momentu aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy na 2-3 min., a potem nożem oddzielamy od blaszki.
Tartę podajemy udekorowaną bazylią. 
Smacznego.   








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz