2014/10/12

CIASTO
Z MUSEM DYNIOWO-JABŁKOWYM

 

 
 Sprawdzony przepis :) Przekazuję dalej.
 
Składniki:
_200 g roztopionego masła
_1,5 szklanki mąki
_1 szklanka cukru
_1 opak. cukru waniliowego
_3 jajka
_2 łyżeczki proszku do pieczenia
_na polewę tabliczka czekolady białej albo karmelowej

1. Piekarnik nastaw na 180 st. C, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Do roztopionego masła wsyp cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Musi przestygnąć.
3. Teraz dodaj mus z dyni i jabłek oraz wbij 3 żółtka.
4. Z białek ubij sztywną pianę.
5. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dodaj do mokrych składników. Nie trzeba używać robota, można mieszać ręcznie.
6. Na koniec delikatnie dodaj ubite białka.
7. Masę przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 40-45 minut.
8. Na koniec roztop czekoladę i polej ostudzone ciasto.


Piekłam to ciasto 3 razy, za każdym razem smakuje inaczej :) Jest lepsze z polewą niż bez. 
E.
 
 
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz