2014/10/23







FRANCUSKA
ZUPA CEBULOWA

Można lubić lub nie, ale niewątpliwie jest to klasyka wśród zup.
Spróbujmy zatem :)


700 g cebuli
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
800 ml bulionu warzywnego
200 ml biełego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cukru
100 g sera Gruyère
kromka bagietki na każdą porcję 

  • Umytą cebulę kroimy w cienkie krążki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej.
  • Dusimy do miękkości, ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu.
  • Doprawiamy cebulę cukrem, solą i pieprzem, dusimy kolejne 10 min. aż zbrązowieje. Wlewamy bulion z winem i gotujemy na małym ogniu 15 min.
  • Dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek, sól i pieprz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 240oC. 
  • Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, a na każdej porcji kładziemy kromkę bagietki natartą czosnkiem i posypaną startym serem.
  • Zupę zapiekamy, aż ser stopnieje.
  • Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz