2014/10/01

KRUCHE CIASTKA
CHMURKI






































Kruche ciastka - CHMURKI
... niby-gruszki, niby-jabłka, szczerze mówiąc trudno powiedzieć bo: smakuje jak tradycyjna przydomowa gruszka lekko cierpka, słodko-mdława, a wygląda jak jabłko kulista, złoto-czerwona. Nie wiem co to za odmiana, od zawsze BYŁA, więc postanowiłam "wrobić ją" w ciasto :-)

kruche ciasto:
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 300 g masła, chłodnego
- 2 łyż. śmietany
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli


przygotowanie ciasta:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, wkładamy masło i szybko łączymy albo siekając nożem, albo siekaczem do ciasta kruchego. Następnie dodajemy pozostałe składniki, bardzo szybko wyrabiamy ręką, formujemy kulę i schładzamy w lodówce.


nadzienie:
- 250 g gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w drobną kostkę
- 100 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta cynamonu
- sok z cytryny
- brązowy cukier

przygotowanie nadzienia:
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Cukru i cytryny dodajemy tyle, aby uzyskać lekko-winny smak.


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. Na posypanym mąką blacie, wałkujemy kruche ciasto na gr. ok. 5 mm. Chmurki wycinamy wykrojnikiem do ciastek w kształcie dużego kwiata, ważne żeby miał parzystą ilość listków. Nadzienie nakładamy na jedną część ciasta, a drugą przykrywamy, podobnie jak robi sie pierogi, lekko dociskając. Dziurki na brzegu robimy wykałaczką. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min., a najlepiej do zrumienienia.
Smaczengo.






































Było warto...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz