2015/01/20

NIEMI
MAŁŻONKOWIE

Obserwuję je od dłuższego czasu. Bez względu na pogodę, spotykam je w Lasku Arkońskim podczas spacerów
z Sami. Jeden ze stawów jest ich domem. Tylko raz opuściły wody, gdy wiał silny wiatr. Łabędzie Nieme, piękne 
i dostojne, należą do rodziny kaczkowatych i są najcięższymi w Polsce ptakami latającymi! Najwięcej gracji mają jednak pływając. Pary łączą się zwykle na całe życie :) 
Ptaki te nie nurkują by zdobyć pokarm, jedynie zanurzają głowę na płyciznach by zdobyć pożywienie roślinne lub małe bezkręgowce. Nie dokarmiajmy ich zatem chlebem, który bardzo im szkodzi! Najlepszą alternatywą dla naturalnej diety są gotowane (oczywiście bez soli i przypraw) warzywa.


fot. Dagny

fot. Dagny

fot. Dagny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz