2015/03/04

100%
CUKRU W CUKRZE!

Czy można dosłodzić się MAKSYMALNIE?
Otóż można, wystarczy zrobić lizaki lub szkło cukrowe.
Zrobienie lizaków w domu spowoduje znaczy wzrost uznania w oczach
domowników. Niestety, jest mały minus, nie unikniemy użycia barwnika 
czy aromatu, bez których smak i wygląd jest dość pospolity... 
Ale i tak to MAGIA, przemiana białego cuku w przezroczyste "mniam" 
 Miłej zabawy! 

 


składniki:
200 g cukru kryształ
1/3 szkl. golden syrup
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka esencji waniliowej

oraz:
termometr cukierniczy
mata silikonowa
drewniane patyczki do lodów
srebrne kulki cukrowe, do dekoracji

W rondelku o grubym dnie wymieszaj cukier, syrop i wodę, postaw na średnim ogniu i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Przykryj i gotuj około 2-3 minuty. Zdejmij przykrywkę, przyczep termometr cukierniczy do ścianek rondla i zwiększ ogień - stale gotując, mieszaj od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143ºC (tzw.: Hard Crack). Zdejmij z ognia, dodaj aromat, szybko wymieszaj, następnie (wylewając) formuj małe 4 cm kółka na macie silikonowej. W każde wciśnij patyczek, zalep kropelką syropu, udekoruj kulkami i zostaw do zastygnięcia na dosłownie 10-15 minut.





składniki:
200 g cukru kryształ
1/3 szkl. golden syrup
1/3 szklanki wody
1-2 kropelki ekstraktu o dowolnym smaku np. truskawka
kilka kropel czerwonego barwnika w płynie
(może być barwnik w żelu, wtedy dajemy odrobinę, na wykałaczce)

oraz:
termometr cukierniczy
prostokątna foremka do pieczenia

Posmaruj olejem foremkę do pieczenia. W rondelku o grubym dnie wymieszaj cukier, syrop i wodę, postaw na średnim ogniu i zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Przykryj i gotuj około 2-3 minuty. Zdejmij przykrywkę, przyczep termometr cukierniczy do ścianek rondla i zwiększ ogień - stale gotując, mieszaj od czasu do czasu, aż syrop osiągnie temperaturę 143ºC (tzw.: Hard Crack). Zdejmij z ognia, dodaj aromat i barwnik, szybko wszystko wymieszaj, nastepnie wlej do foremki. Zostaw do zastygnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie możesz "szkło" rozkruszyć nożem lub w całości wyjąć z formy (olej zabezpiecza przed przywieraniem masy cukrowej do formy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz