2015/04/03

ALTERNATYWA dla TRADYCJI
na ŚWIĘTA

 \Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, czas wielkiego ucztowania, a wielkanocne zwyczaje kulinarne dają szerokie pole do popisu. Najważniejszym smakołykiem zbliżających się świąt, są oczywiście jajka - na miliony sposobów. Majonez, ćwikła, chrzan, sól i pieprz - to "szczypta smaku" która wieńczy dzieło.
Wielkanocne ucztowanie to także wyśmienite pasztety, domowe wędliny, pieczenie i desery, bo przecież uwielbiamy mazurki, wielkanocne babki, makowce, serniki czy waniliowa paschy.\

 

Co roku myślimy: czym zabłysnąć przed najbliższymi, jak wzbogacić nasze menu?
I tu, warto skorzystać z fachowej pomocy! Idealnym rowiązaniem jest: rostbef (Rost-Boef, rost-beef) z Manufakrtorii. 
 
/Rostbef wędzony, leżakujący długo, marynowany troskliwie z dodatkiem liścia laurowego i angielskiego ziela. Pachnący, jakby lekko surowy i dojrzewający./


 
Pesto z rukoli
rukola - 1 garść
ser Bursztyn, tarty - 1 garść
prażone orzechy włoskie - 1 garść
oliwa z oliwek - ok. 100 ml
czosnek - 2 ząbki
sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksujemy.
Solą i pieprzem doprawiamy na koniec.
 
Sałatka z rukoli
rukola ok. 100 g
pesto z rukoli
ser Bursztyn

Ser ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z rukolą.
Przed podaniem polewamy pesto.
 
Półmisek z rostbefem
Pokrojony na cienkie plasterki rostbef układamy na półmisku lub platerze, dekorujemy mielonymi prażonymi orzechami i pesto /lub podajemy w oddzielnej miseczce/ a sałatka z rukoli zamknie całość pysznym zielonym, wiosennym akcentem.
Życzymy smacznego!


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz