2015/04/30

CROQUE MADAME
ZAPIEKANA KANAPKA /DLA NIEJ/
  
W drugim tomie "W poszukiwaniu straconego czasu" bohater Prousta wspomina, jak po powrocie z koncertu spotkał panią de Villeparisis, która zamówiła w hotelu croque-monsieur i jajka ze śmietaną. W tamtych czasach była to nowinka kulinarna.
Sam croque na francuskiej prowincji oznacza grillowany chleb, panierowany w rozkłóconym jajku /nic się nie marnuje/. Skąd wziął się tajemniczy monsieur czy madame? Trudno powiedzieć, ale co tam, ta nieskomplikowana kanapka smakuje wybornie, trzeba spróbować!
 
Proszę Pana!

Croque-monsieur francuskie tosty podawane na ciepło i stanowią bardzo popularną przekąskę w paryskich bistrach /niektórzy nawet uznają ją jako swego rodzaju "francuski fast food"/.  Po raz pierwszy pojawiła się w menu jednej z kawiarni przy Boulevard des Capucines /lub "Grand Café", albo "Le Bel Age"/ w 1910 r. 

Proszę Pani!
Croque-madame – kanapka z dumnie po'sadzonym jajkiem. I na taką wersję zapraszam.



  



































Propozycja dla 4 osób
2 łyżki masła 
1 i 1/2 łyżki mąki  pszennej

1 szklanka ciepłego mleka 
sól i pieprz do smaku 
8 kromek chleba 
4 plastry szynki 
ok 120 g tartego sera Gruyere 
4 jajka sadzone 

W rondelku z grubym dnem topimy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Powstanie biała zasmażka. Dodajemy mleko, zagotowujemy nadal mieszając, aż powstanie gładki sos - beszamel. Jeśli jest zbyt gęsty, dajemy trochę więcej mleka. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4 kromki chleba smarujemy beszamelem, następnie kładziemy szynkę, ser i przykrywamy pozostałym chlebem. Opiekamy na patelni grillowej, jak tosty. Podajemy na gorąco z jajkiem sadzonym na wierzchu.





































 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz