2015/04/26

HUMMUS
/PASTA Z CIECIERZYCY/


HUMMUS 
pochodząca z Libanu potrawa popularna w kuchni arabskiej, wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Hummus powinien być lekko płynny. a przy tym idealnie gładki /bez najmniejszej grudki/. Przyznam, że wolę traktować go bardziej teksturalnie, lubię drobne grudki ciecierzycy, a żeby jeszcze dodać chrupkości wierzch posypuję prażonym sezamem. 
 

Składniki na hummus:
- 250 g ciecierzycy konserwowej

- 1/2 szkl. pasty Tahini
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szkl. zimnej wody
- sól do smaku


Wykonanie:
Cicierzycę odsączamy i ściągamy błonkę z każdego ziarenka /niestety/.
Wszystkie składniki miksujemy /lub blendujemy/ na pastę, tak jak lubisz gładką i aksamitną lub z drobnymi grudkami. Jeśli pasta jest za gęsta, dolewamy zimnej wody.
Podajemy z ulubionym pieczywem, hummus najlepiej smakuje z pitą lub z grzankami. 
Smacznego. 


































 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz