2015/04/24

JABŁKOWE TARTALETKI
/Z SOSEM KOKOSOWYM/

Która pora roku jest najlepsza na przepisy z jabłkami? 
Każda, ale pod warunkiem że masz najpyszniejsze jabłka, oczywiście z naszych sadów.

Jabłkowe tartaletki idealnie nadają się na późne śniadanie lub wczesny podwieczorek. Jeśli nie masz pomysłu na "leniwe niedzielne popołudnie" zrób ciasto do tartaletek dzień wczesniej i włóż do lodówki. Następnego dnia wystarczy dodać jabłko i cieszyć się wspaniałym smakiem.






































Na ciasto:
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko deserowe
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny + sok
- bułka tarta 

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia, cynamonu, żółtek i szczypty soli wyrabiamy ciasto, ale niezbyt dokładnie /konsystencja piasku plażowego/. Pozwstałe ciasto: 2/3 ciasta wykładamy na dno foremek, do pozostałej 1/3 dodajemy wiórki kokosowe i wyrabiamy. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz 1 łyżeczkę bułki tartej. Na spód z ciasta układamy jabłka, całośc przykrywamy ciastem z wiórkami kokosowymi. 
Pieczmy ok. 25 min., do uzyskania złotego koloru.






































Sos kokosowy 500 ml:
- 200 ml. śmietany kremówki 36%
- 200 ml. mleka kokosowego
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Śmietanę + mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając /nie gotujemy!/. Żółtka ubijamy z cukrami na jednolitą, puszystą masę. Powstała masa będzie dość gęsta, żeby ją rozrzedzić wlewamy 2-3 łyżki mieszanki mleka i śmietany, cały czas ubijając. Teraz możemy masę jajeczną wlać cienkim strumieniem do rondelka z mlekiem i śmietaną. Drewnianą łyżką cały czas mieszamy powstały płyn i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Nie gotujemy!
Sos możemy przechowywać w lodówce,w zamkniętym pojemniku ok. kilka dni.


Tartaletki możesz podawać z aksamitnym sosem kokosowym:






































lub tylko przypruszone cukrem pudrem.
/oba warianty sa pyyyszne/ 
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz