2015/04/19

TORCIK
BEZOWY
 
Najprostszy, najszybszy i przesmaczny przepis na torcik bezowy z masą kajmakową :)
 
 
 
 
BEZA
(zawsze wychodzi krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku. Piekę ją wieczorem i zostawiam na całą noc w piekarniku)
- 6 białek
- czubata szklanka zwykłego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Weź dwie blaszki i wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym narysuj koło o średnicy 22-25 cm (najprościej odrysować duży talerz). Białka ubij na sztywną pianę z solą i octem, dodaj cukier. Masa musi być błyszcząca, a pod palcami nie może być czuć kryształków cukru. Gotową pianę rozłóż na papierze (dopasowując się do narysowanych kółek). Wstaw blaszki do piekarnika i obniż temperaturę do 130 - 140 st. C. Piecz/susz blaty bezowe 90 minut (ja piekę na termoobiegu). Zostaw w piekarniku na całą noc.

MASA KAJMAKOWA
- pudełko serka mascarpone (250 g)
- 400 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- pół puszki masy kajmakowej (ok. 230 g)

do  masy możesz dodać suszone daktyle, figi, a latem świeże maliny.

Przygotuj dwie miseczki. W jednej wymieszaj serek mascarpone i masę kajmakową. W drugiej, najlepiej wysokiej, ubij śmietankę z cukrem pudrem. Połącz obie masy wlewając bitą śmietanę do masy kajmakowej. Dodaj bakalie.

To wszystko :) Wystarczy teraz posmarować jeden blat kremem, przykryć drugim, a wierzch posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Udanego pieczenia. E/


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz