2015/05/07

CROQUE MONSIEUR
FRANCUSKIE TOSTY /DLA NIEGO/

Croque-monsieur francuskie tosty podawane na ciepło, stanowią bardzo popularną przekąskę w paryskich bistrach /niektórzy nawet uznają ją jako swego rodzaju "francuski fast food"/. Po raz pierwszy pojawiły się w menu jednej z kawiarni przy Boulevard des Capucines /lub "Grand Café", albo "Le Bel Age"/ w 1910 r. 
Ta nieskomplikowana  kanapka smakuje wybornie, trzeba spróbować!






































Propozycja dla 4 osób 
8 kromek chleba tostowego
4 plastry szynki 
ok 120 g tartego sera Gruyere /użyłam Szlachcica/

2 łyżki musztardy Dijon 
2 łyżki masła - do smarowania
4-8  łyżek sosu Mornay  


Sos Mornay 
30 g masła
30 g mąki
400 ml mleka
100 ml śmietany 30%
1 żółtko
ok 60 g tartego sera Gruyere /użyłam Szlachcica/ 
gałka muszkatołowa - starta
sól, biały pieprz do smaku 


Przygotowanie sosu Mornay
W rondelku z grubym dnem topimy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Powstanie biała zasmażka. Dodajemy mleko i gotujemy - nadal mieszając - aż powstanie gładki sos - beszamel. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zestawiamy z ognia i dodajemy smietanę i żółtko, szybko mieszamy. Na koniec dodajemy starty ser. 

Przygotowanie tostów
Piekarnik z funkcją grilla nastawiamy na 180 stopni. 4 kromki chleba tostowego smarujemy masłem i opiekamy na patelni grillowe. Nastepnie smarujemy musztardą na którą kładziemy ser, szynkę i znowu ser. Przykrywamy pozostałym chlebem. Tak przygotowane tosty smarujemy sosem Mornay i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 5 min, aż ser się rozpuści. 

 




































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz