2015/06/09

BOTWINKA
 \ ZUPA Z OGRÓDKA \


 
- pęk botwiny (małe buraczki)
- ząbek czosnku
- pęczek koperku
- mała cebula
- łyżeczka octu (albo soku z cytryny)
- śmietana 18% (do zupy)
- łyżka oliwy
- dobra kostka warzywna, sól, pieprz
- listek laurowy i ziele angielskie
- gotowane jajka
 
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę warzywną, listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki wrzucamy do garnka, liście odkładamy. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku, dodajemy oliwę, ocet i gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy dokładnie umyte i pokrojone liście botwiny razem z łodygami.
Jeśli ktoś lubi do zupy może dodać posiekany koperek, śmietanę albo ugotowane jajko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz