2015/06/03

CIASTO DROŻDŻOWE 
Z RABARBAREM





Mam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. 
Zawsze się udaje (moje wcześniejsze próby upieczenia drożdżowego kończyły się totalną porażką). 

Składniki (na keksówkę):
- 2 i 2/3 szklanki mąki (najlepsza Szymanowska)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 gram masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 duże jajka w temp. pokojowej

Przygotowanie:
- w misce wymieszaj suche składniki
- jajka wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem
- w małym rondelku roztop masło z mlekiem, zdejmij z ognia, dolej wodę

- wlej mokre składniki do suchych, dodaj jajka
- mieszaj/wyrabiaj wszystko razem około 2 minut (ciasto będzie lepkie)

- umieść ciasto w dużej misce, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę

Po godzinie:
- keksówkę wyłóż papierem do pieczenia
- wyrośnięte ciasto uderz pięścią :) uformuj w zgrabny wałek i przełóż do foremki
- na wierzchu ułóż rabarbar
- jeśli masz ochotę zrób kruszonkę (mąka, cukier, masło)

Wstaw do piekarnika na 30-35 minut, temp. 180 st. C






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz