2015/10/18

CIASTO
Z GRUSZKAMI



Składniki:
- 2 jajka
-  15 dag masła (albo Kasi)
- 1 łyżka śmietany
- 30 dag mąki tortowej
- 10 dag cukru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kg twardych gruszek

Przygotowanie:
1. Ubij białka, wstaw do lodówki
2. Pozostałe składniki połącz ze sobą, szybko wyrób, podziel na dwie części 
i włóż do lodówki na ok. 2 godziny
3. Gruszki  obierz, pokrój i przesmaż na patelni, na małym ogniu.
4. Natłuść blaszkę/tortownicę
 5. Wyjmij ciasto z lodówki,  rozwałkuj jego większą część, 
wyłóż na blaszce, podwiń brzegi i nakłuj widelcem
6.  Teraz na ciasto przełóż gruszki, przykryj pianą z białek
i resztą ciasta (porwij je w palcach)
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz