2015/11/15

ODWRÓCONE 
BANANOWE
 



Szaro za oknem, ciasto by się przydało :) Ciasto z bananami w karmelu. Niezbyt słodkie, dobre do kawy albo lodów waniliowych.
Włącz piekarnik, temperaturę nastaw na 180 st. C. Na patelni zrób karmel z cukru i masła (po ok. 50 g). Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej na nią skarmelizowany cukier i ułóż banany pokrojone w krążki (2 duże banany powinny wystarczyć). 
Teraz ciasto. Potrzebujesz:
150 g miękkiego masła, 4 jajka 
120 g cukru, 180 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka syropu klonowego
cukier waniliowy

Masło rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawaj po jednym jajku, następnie partiami mąkę wymieszaną z resztą suchych składników. Masę przelej na wierzch bananów, wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut. Po upieczeniu wyłóż na talerz spodem do góry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz