2016/02/07

CZEKOLADOWE 
MIGDAŁOWE


Ciasto czekoladowe z migdałami i bez mąki. Mniamiammi...

- migdałowe ciasteczka amaretti (najczęściej kupuję je w Lidlu) 50 g
- mielone migdały 100 g
- czekolada gorzka 1 tabliczka
- czekolada mleczna 1/2 tabliczki 
 - cukier 150 g
- kakao 2 łyżki
- masło w temp. pokojowej 100 g 
- 4 jajka 
- otarta skórka z pomarańczy

1. w blenderze zmiel migdały (bez skórek) i ciasteczka
2. czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
3. nastaw piekarnik na 180 st. C
4. Wymieszaj suche składniki: zmielone migdały i ciastka, cukier, skórkę z pomarańczy
5. w oddzielnej miseczce zmiksuj jajka
6. Teraz mikserem połącz suche składniki, miękkie masło, jajka i czekoladę
7. wyłóż foremkę papierem do pieczenia, przelej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut
8. Niestety po upieczeniu trzeba zaczekać aż ostygnie

Pozostaje jeszcze jedna ważna decyzja przełożyć mascarpone i bitą śmietaną  czy nie.... E.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz