2016/05/17

PIERNIKOWE

Niby maj, a pogoda taka za oknem, że mam wątpliwości... Proponuję więc mokre piernikowe przekładane dżemem.






Potrzebujesz:
100 g masła
200 g mąki i 200 g cukru
1 łyżkę przyprawy piernikowej
2 łyżki ciemnego kakao i 2 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia

dżem do przełożenia (porzeczkowy jest idealny, ale może być inny - kwaskowaty)

Jak zrobić:
1. Włącz piekarnik na 180 st. C
2. W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao, miód i przyprawę piernikową. Wymieszaj, zestaw z ognia. Jak trochę przestygnie wlej mleko i dodaj jajka. Wymieszaj.
3.  W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wlej masę z rondelka i energicznie wymieszaj zaokrągloną trzepaczką.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka)
5. Po upieczeniu, przestudzone ciasto przekrój poziomo i posmaruj dżemem.

Żeby pięknie wyglądało, bo smaczne już jest, zrób polewę czekoladową, udekoruj orzechami - pecan lub naszymi włoskimi. E

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz